top of page

Imants történelem

1885 – Jos Imants Hollandiában megalapítja saját vállalkozását, aminek keretében kovácsműhelyt üzemeltet. Fő tevékenység: lovak patkolása, és kocsikerekek szerelvényeinek gyártása.

 

1905 – Jos Imants tevékenységi kört vált:kézi ásók, lapátok és lovas ekék széria gyártásába kezd. Ezeket a termékeket már készletre gyártotta és utána értékesítette. Minden terméke ettől kezdve egyedi Imants logóval volt ellátva. Ebben az időszakban kezdtek alkalmazni a gyártáshoz szükséges szerszámgépeket és növelték a gyár területét.

 

1918 – Újabb gyár bővítés következett. Jos Imants megvásárolt egy 1 hektáros területet és épített egy új 30x16,5 m méretű gyártóüzemet!

                                                              

1920 – Jan Imants, az alapító egyik fia veszi át a gyár vezetését és kormányozza a gyárat a második világháború okozta nehézségek közepette!

 

1945 – Sjef Imants, az alapító unokája veszi át a cég veztését. Az Imants nevet eddigre a jó minőségéről és könnyű vontathatóságáról híres lovas ekéiről ismerik messze földön. Ekkor azonban megkezdődik a mezőgazdaságban is az ipari forradalom és a lovak helyét kezdik átvenni a traktorok. Ennek a trendnek Sjef Imants nem tulajdonított jelentőséget, nem vette komolyan és az 1960-as évekre a lovas ekék eladhatatlanná válása miatt nehéz helyeztbe került a gyár.

1960 – A 60-as években éppen a lovas eke eladhatatlansági válság közepette kereste meg az Imants gyárat egy helyi zöldségtermesztő azzal a kéréssel. hogy az Imants gyár készítsen neki eg úgynevezett ásógépet az ő elképzelése szerint. Néhány hónapos tervezgetés, tesztelést követően elkészült az ásógép, ami akkora sikert aratott, hogy a környékbeli kertészek mind vásárolni szerettek volna belőle. Ekkor kezdődött az Imants gyár történetének második korszaka. A gyár túljutott az ekeválság okozta krízisen, és az ásógép gyártás beindítására új gyártóüzemet hozott létre.

1970 – A 70-es években beindult az ásógépek exportja is. Első körben a környező országokba, mint Németország, Belgium, Franciaország, majd távolabbi országokba is. Ekkortájt a vásárlók nagy része még zöldségkertész, vagy szőlőtermesztő volt.

 

1980 – a 80-as évekre az Imants gyár forgalmából az ásógépek aránya 60 %-ról közel 80 %-ra nött. Éppen e miatt széles körben elterjedtek az ásógépezés előnyei. Azonban az akkori tulajdonosok Sjef Imants és Ella Imants egyik gyermeke sem kívánta folytatni az ipari tevékenységet, így idős korukra megváltak Családi cégüktől, aminek az irányítását Pol Suij vette át meghagyva az eredeti Imants nevet. Továbbra is az ásógépek gyártása jelenetette a tevékenység magját.

 

Napjaikban:

2000-es évek elején Felix Peters a gyár egyik értékesítője vette át a gyár vezetését, majd tulajdonjogát is és kezdett hozzá modern, megújult lendülettel az ásógépek tökélyre fejlesztéséhez és az üzleti tevékenység világszintűre bővítéséhez. Ebben az időszakban valósult meg az ásógépek szántóföldi növénytermesztési körülmények közé való adaptálása, egyszóval azok területteljesítményének és élettartamának növelése, illetve a zöldterület (golfpálya, focipálya, parkok, stb) karbantartás gépeinek gyártása, amely gépek ma a világ legmagasabb színvonalát képviselik.

bottom of page