top of page

IMANTS 46VX300 ásógép Bács-Kiskun megyei agyag talajon

CSÖKKENTETT MENETSZÁMÚ TALAJMŰVELÉS - ŐSZI ALAPMŰVELÉS KUKORICA TARLÓN

Helyszín: DUSNOK, Bács-Kiksun megye

Növény: Borsó

Jelenlegi talajművelési technológia: A kukorica tarlót megtárcsázzák betakarítás után majd leszántják ősszel. Télen, amikor a fagy engedi tárcsával a szántásokat elmunkálják, majd tavasszal magágy készítővel 1 menetben magágyat készítenek. Legalább 4 menetes talajmunka.

Probléma felvetés: Lehet-e kukorica tarlóból menetszám csökkentéssel tavasszal jó magágyat készíteni kertészeti növénynek?

Ásógépes talajművelés időpontja: 2017. december 11.​

Vetés időpontja: 2018  április

Esetleírás: A területre érkezésünkkor sajnos a kukorica tarló már kapott egy sor tárcsás művelést. Erre nem lett volna szükség, de a táblát előtte egyben művelték és a demó terület is megtárcsázásra került. Az ásógépes alapművelés idejében a talaj vízzel való telítettsége 100 % közelében volt, szántani nem lehetett volna. Sajnos tavaszra a szántott és ásógépezett területek homogenizálódtak, mivel az ásógépezett terület be volt ékelve az szántott terület közepébe, így a traktorosok nem hagyták ki a szántott területen elvégzett műveletekből. Azaz télen kapott az ásógépezett terület 1 sor tárcsát, amire igazán nem lett volna szüksége, így sajnos a teszt nem mutatja a valóságos eredményt!

Haladási sebesség: 4 km/h

Munkaszélesség: 300cm

Területteljesítmény: 1,2 ha/óra

Munkamélység: 30-35 cm

A KÉPEKRE VIGYE RÁ AZ EGÉRMUTATÓT, VAGY BÖKJÖN RÁJUK, HOGY A RÉSZLETES LEÍRÁST IS MEGTEKINTHESSE!

bottom of page