top of page
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_01
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_02
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_03
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_04
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_05
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_06
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_07
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_08
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_09
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_10
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_11
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_12
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_13
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_14
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_15
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_16
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_17
TL_ontozogepek_korner_kar_galeria_18

TL korner kar öntözőgépek

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

A TL körforgó öntözőgépeknek csak egy hátrányuk van. Mégpedig az ami mindegyik gyártó körforgó öntözőgépekre jellemző, hogy a négyzet alakú táblák sarkai kimaradnak az öntözésből, hiszen a tökéletes négyzet alakú tábláknak is maximum a 78 %-a öntözhető egy körforgó berendezéssel.

Ezen hivatott segíteni a korner karos öntöző, amely a körforgó gépek utolsó hídjához illeszthető és egy speciális vezérlés segítségével önálló mozgást végezve a tála sarkait is beöntözi.
 


A korner kar vezérlése, irányítása kétféle módon történhet. A legjobban bevált módszer a felszín alatt elhelyezett kábel letapogatásával történő irányítás, de ma már közkedvelt a GPS-es vezérlés is.

HIDRAULIKUS MEGHAJTÁS

 

A TL hdraulikus meghajtása folyamatos haladást tesz lehetővé. Hiszen a rendszeren átfolyó hidraulika olaj mennyisége jól szabályozható, így a kívánt haladási sebesség folyamatos haladás mellett beállítható.


GAZDASÁGOSABB ÜZEMELTETÉS: a folyamatos haladás által kisebb a felvett energia, mint a szakaszos haladás esetében, így alacsonyabb a gépek haladásához kapcsolódó üzemanyag, vagy elektromos áram költség.


ALACSONYABB MÉRTÉKŰ KOPÁS: a folyamatos haladás esetében, mivel kiegyenlítettebb az erőigény alacsonyabb mértékű a meghajtó elemek kopása, következés szerint nagyobb annak az élettartama
 


EGYENLETESEBB VÍZKIJUTTATÁS: Mivel a hidak folyamatosan haladnak a kijuttatott vízmennyiség eloszlása sokkal egyenletesebb, mint az elektromos meghajtású gépek esetében. Kiegyenlítettebb hozam a táblán belül.

AZ ELAKADÁSBÓL SZÁRMAZÓ ÜZEMZAVAROK SZÁMA KEVESEBB. A folyamatos haladás esetében sokkal kisebb a valószínűsége még sáros, mostoha körülmények között is az elakadásnak, mint az elektromos rendszereknél, ahol minden újra elindulás egy rizikófaktor lehet.


BIZTONSÁGOSABB a gépkezelő számára: jól tudjuk, hogy a víz vezeti az elektromos áramot, így az elektromos meghajtású gépeket csak fokozott óvatossággal lehet megközelíteni, hiszen a 480 V feszültség miatt azok folyamatos életveszélyt jelentenek üzemelés közben. A TL gépein legfeljebb 12 ,vagy 24 V feszültség fordulhat elő, ami nem jelent életveszélyt!

 

NINCS LOPÁSKÁR: mivel a TL gépeken nincs az elektromos áram szállítására szolgáló réz vezeték, így azt nem is lehet ellopni. Gyakorlatilag nem kell aggódni a lopáskár miatt!


EGYSZERŰBBEN JAVÍTHATÓ: mivel a hidraulikus meghajtás a gyakorlatban gazdálkodók számára nem idegen, hiszen azt egyéb más mezőgazdasági gépeken is előszeretettel alkalmazzák, így ezek karbantartását esetleges javítását könnyebb önállóan elvégezni, mint drága szakszervizt hívni.


KÖRNYEZETBARÁT: a hidraulika rendszerben található hidraulika olaj a TL sajátspecifikációja, amely környezetbarát, így esetleges szivárgás esetén sem okoz környezetkárosodást!


NEM ÉRZÉKENY AZ ÁRVÍZKÁROKRA: Egy esetleges árvíz, vagy belvíz elöntés esetén a rendszer elemi nem reagálnak érzékenyen a víz hosszas jelenlétére, így az a természeti csapás elvonulása után könnyedén ismét üzembe helyezhető.


EGYEDÜLÁLLÓ GARANCIA A SZEGMENSBEN: A TL mivel megalkotta a legrobosztusabb és legegyszerűbben használható, karbantartható öntözőgép meghajtást bátran mer vállalni a szektorban egyedülálló garanciát a meghajtó elemekre:

  • 8 év / 24000 óra garancia - bolygóműves hajtóművek esetében

  • 8 év / 16000 óra garancia - csigakerekes hajtóművek esetében

  • 8 év / nincs korlát garancia - a hidak sebességszabályozó hidraulika szelepeire

  • 4 év / 4000 óra garancia - a meghajtó hidromotorokra

  • 5 év / 5000 óragarancia - ISUZU meghajtó motorokra


A HIDRAULIKA SZIVATTYÚ


A TL öntözőgépek meghajtásához szükséges hidraulika olajnyomást egy axiál dugattyús hidraulika szivattyú, amely vagy EATON, vagy PARKER gyártmányú biztosítja, amelynek meghajtása történhet robbanómotorral vagy elektromos motorral is. A meghajtó robbanómotorok választhatóak, de általánosságban az ISUZU motorok bizonyulnak a legtartósabbnak.
 

A HIDROMOTOROK:


Az egyes hidak kerekeinél található hidromotorok végzik a kerekek meghajtását. Ezek kiviteltől függően különféle gyártmányúak lehetnek, de általában Eaton és Parker motorokat használ a TL.


A HAJTÓMŰVEK:


A TL a korner karok meghajtásánál csak is bolygóműves hajtóműveket alkalmazza minden keréknél, és ez esetben minden hajtóműnél, azaz minden keréknél külön meghajtó hidromotor található. Ez egy drágább, ugyanakkor nagyobb nyomatékot, hosszabb élettartamot garantáló megoldás.


TÖMLŐK, VEZETÉKEK:


A TL öntözőgépek felső csövein vannak elhelyezve a hidraulika csövek és tömlők. Alapvetően a TL fix horganyzott acélcsöveket használ a hidraulika olaj továbbítására, csak a hidak találkozásánál használ rövid flexibilis gumicsöveket, amelyet minden esetben behúznak egy védő műanyag UV álló huzatba, annak érdekében, hogy az UV sugárzás ne tegye tönkre annak anyagát, így biztosítva hosszú élettartamot. A csövek egyben az olaj hűtőfelületeként is szolgálnak, így biztosítva a hidraulika olaj üzemi hőmérsékletét.
 


VEZÉRLÉS:

 

A korner karral kiegészített körforgó öntözőgépek gépek vezérlése alapesetben teljes mechanikus. A szabályozó egység az utolsó tornyon került elhelyezésre, ahol beállítható a tetszés szerinti haladási sebesség, illetve a haladási irány. Persze a mai kornak megfelelően, ma már elérhetőek a számítógépes, GPS-es vezérlések is a TL gépekhez, amennyiben azokra valóban szükség van.
 


MÉRETEK, ADATOK:

A TL korner karos öntözőgépek cső átmérője lehet 6 5/8”

Egy korner kar hosszúsága 61 m, vagy 65 m, esetleg 68 m lehet

A végkonzol hossza maximum: 27 m lehet.


A gépek az alábbi gumiabroncsozással szerelhetőek:

 

14.9x24
16.9x24
11.2x38


SZÓRÓFEJEK

A TL a korner karos körforgós gépeihez természetesen az adott ügyfél igényeinek megfelelő szórófej és fúvóka szettet tudja kínálni, legyen az kis cseppméretet kívánó kertészeti kultúra, vagy szeles területen lévő szántóföldi növény. A TL  Nelson és Senninger szórófejeket kínálja gépeihez.
 


MEGHAJTÓ MOTOROK

A TL korner karos körforgó öntözőgépek folyamatos menetelését biztosító hidraulika szivattyú meghajtása alapvetően két módon történhet. Amennyiben az adott táblán rendelkezésre áll elektromos áram, úgy villanymotorral, amely teljesítménye a gép hosszától és maximális sebességéből fakadóan 5 – 25 LE között lehet, vagy ha nincs más energiaforrás, akkor belső égésű motor látja el a hidraulika szivattyú meghajtását. A motor gyártója minden esetben az ISUZU, aki 5 év vagy 5000 üzemóra garanciát vállal a 14, 19, vagy a 28 LE-e motorokra.
 


EGYÉB KIEGÉSZÍTŐK:

A TL hidraulikus meghajtású öntözőgépekhez minden olyan opció és funkció elérhető, amely az elektromos meghajtású gépeken is működik.

Automata végágyú lekapcsolás:
 

 

Automata végállás és leállás:
 

Végágyú nyomásfokozó hidraulikusan meghajtott szivattyú:
 

Automata haladási irányváltás:
 

 

Végállás kapcsoló:
 

Prospektus
bottom of page