top of page
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_01
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_02
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_03
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_04
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_05
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_06
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_07
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_08
TL_ontozogepek_ULTRA_linear_galeria_09

TL ULTRA lineár öntözőgépek

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

A TL ULTRA lineár öntözőgép átmenet képez a csak egyenes vonalban haladni képes lineár öntözőgépek és a csak koncentrikus mozgást végezni képes körforgó öntözőberendezések között.  Ugyan is ez a gép képes mindkét módon mozgást végezni. Így ezzel az öntözőgéppel hatékonyan öntözhetőek L alakú területek, illetve nagyobb táblák két fele külön-külön úgy, hogy közben a gép a tábla végén átfordul körkörös mozgással. Ha úgy akarjuk körförgóként üzemel, ha úgy akarjuk lineár öntözőgépként üzemel!
 


A gépek vízzel való ellátása alapvetően kétféle lehet. Történhet a lineár öntözőgép pályája mellett, azzal párhuzamosan elhelyezkedő csatornából, amiből az öntözőgép motoros kocsijára szerelt szivattyús aggregát a vizet kiemeli és a gépet a megfelelő vízhozammal ellátja.
 


Vagy amennyiben a vízvételezési lehetőség az öntözendő területtől távolabb található, úgy hidránsokról is ellátható a gép vízzel, ekkor egy PE, vagy puha gumitömlőn keresztül történik a vízellátás, amelynek hossza maxium 200 m lehet.
 


A lineár öntözőberendezések iránytartását különféle módszerekkel lehet biztosítani. Kisebb gépek esetében kiváló megoldást jelent a barázdavezetéses irányítás, amely olcsó, nem igényel nagy beruházást, viszont a vezető barázda tisztaságára oda kell figyelni.
 


A nagyobb gépek esetében ma már ritkán alkalmazzák a felszín feletti kábel vezetéses megoldást, azonban még létezik. Ez esetben a motoros kocsin elhelyezett érzékelők letapogatják a kábelt és így tartják irányban a központi kocsit.
 


A ma már leginkább alkalmazott módszer a felszín alatti kábel és GPS vezetéses megoldások. Ezek közül is egyre inkább előtérbe kerül a GPS-es kormányzás.
 


HIDRAULIKUS MEGHAJTÁS

 

A TL hdraulikus meghajtása folyamatos haladást tesz lehetővé. Hiszen a rendszeren átfolyó hidraulika olaj mennyisége jól szabályozható, így a kívánt haladási sebesség folyamatos haladás mellett beállítható.


GAZDASÁGOSABB ÜZEMELTETÉS: a folyamatos haladás által kisebb a felvett energia, mint a szakaszos haladás esetében, így alacsonyabb a gépek haladásához kapcsolódó üzemanyag, vagy elektromos áram költség.


ALACSONYABB MÉRTÉKŰ KOPÁS: a folyamatos haladás esetében, mivel kiegyenlítettebb az erőigény alacsonyabb mértékű a meghajtó elemek kopása, következés szerint nagyobb annak az élettartama
 


EGYENLETESEBB VÍZKIJUTTATÁS: Mivel a hidak folyamatosan haladnak a kijuttatott vízmennyiség eloszlása sokkal egyenletesebb, mint az elektromos meghajtású gépek esetében. Kiegyenlítettebb hozam a táblán belül.

AZ ELAKADÁSBÓL SZÁRMAZÓ ÜZEMZAVAROK SZÁMA KEVESEBB. A folyamatos haladás esetében sokkal kisebb a valószínűsége még sáros, mostoha körülmények között is az elakadásnak, mint az elektromos rendszereknél, ahol minden újra elindulás egy rizikófaktor lehet.


BIZTONSÁGOSABB a gépkezelő számára: jól tudjuk, hogy a víz vezeti az elektromos áramot, így az elektromos meghajtású gépeket csak fokozott óvatossággal lehet megközelíteni, hiszen a 480 V feszültség miatt azok folyamatos életveszélyt jelentenek üzemelés közben. A TL gépein legfeljebb 12 ,vagy 24 V feszültség fordulhat elő, ami nem jelent életveszélyt!

 

NINCS LOPÁSKÁR: mivel a TL gépeken nincs az elektromos áram szállítására szolgáló réz vezeték, így azt nem is lehet ellopni. Gyakorlatilag nem kell aggódni a lopáskár miatt!


EGYSZERŰBBEN JAVÍTHATÓ: mivel a hidraulikus meghajtás a gyakorlatban gazdálkodók számára nem idegen, hiszen azt egyéb más mezőgazdasági gépeken is előszeretettel alkalmazzák, így ezek karbantartását esetleges javítását könnyebb önállóan elvégezni, mint drága szakszervizt hívni.


KÖRNYEZETBARÁT: a hidraulika rendszerben található hidraulika olaj a TL sajátspecifikációja, amely környezetbarát, így esetleges szivárgás esetén sem okoz környezetkárosodást!


NEM ÉRZÉKENY AZ ÁRVÍZKÁROKRA: Egy esetleges árvíz, vagy belvíz elöntés esetén a rendszer elemi nem reagálnak érzékenyen a víz hosszas jelenlétére, így az a természeti csapás elvonulása után könnyedén ismét üzembe helyezhető.


EGYEDÜLÁLLÓ GARANCIA A SZEGMENSBEN: A TL mivel megalkotta a legrobosztusabb és legegyszerűbben használható, karbantartható öntözőgép meghajtást bátran mer vállalni a szektorban egyedülálló garanciát a meghajtó elemekre:

  • 8 év / 24000 óra garancia - bolygóműves hajtóművek esetében

  • 8 év / 16000 óra garancia - csigakerekes hajtóművek esetében

  • 8 év / nincs korlát garancia - a hidak sebességszabályozó hidraulika szelepeire

  • 4 év / 4000 óra garancia - a meghajtó hidromotorokra

  • 5 év / 5000 óragarancia - ISUZU meghajtó motorokra


A HIDRAULIKA SZIVATTYÚ


A TL öntözőgépek meghajtásához szükséges hidraulika olajnyomást egy axiál dugattyús hidraulika szivattyú, amely vagy EATON, vagy PARKER gyártmányú biztosítja, amelynek meghajtása robbanómotorral történik. A meghajtó robbanómotorok választhatóak, de általánosságban az ISUZU motorok bizonyulnak a legtartósabbnak.
 


A HIDROMOTOROK:


Az egyes hidak kerekeinél található hidromotorok végzik a kerekek meghajtását. Ezek kiviteltől függően különféle gyártmányúak lehetnek, de általában Eaton és Parker motorokat használ a TL.


A HAJTÓMŰVEK:


A lineár öntözőgépek esetében, így  az ULTRA lineár esetébe is a TL bolygóműves hajtóműveket alkalmaz minden keréknél, és ez esetben minden hajtóműnél, azaz minden keréknél külön meghajtó hidromotor található. Ez egy drágább, ugyanakkor nagyobb nyomatékot, hosszabb élettartamot garantáló megoldás.

SEBESSÉGSZABÁLYOZÓ SZELEPEK:

A TL saját maga fejlesztette ki és gyártja  a az egyes hidak sebességét szinkronban tartó hidraulika szelepet, amelyet a hidak sebességkülönbsége alapján működő mechanikus rendszer működtet. Így biztosítva a folyamatos haladást.
 


TÖMLŐK, VEZETÉKEK:


A TL öntözőgépek felső csövein vannak elhelyezve a hidraulika csövek és tömlők. Alapvetően a TL fix horganyzott acélcsöveket használ a hidraulika olaj továbbítására, csak a hidak találkozásánál használ rövid flexibilis gumicsöveket, amelyet minden esetben behúznak egy védő műanyag UV álló huzatba, annak érdekében, hogy az UV sugárzás ne tegye tönkre annak anyagát, így biztosítva hosszú élettartamot. A csövek egyben az olaj hűtőfelületeként is szolgálnak, így biztosítva a hidraulika olaj üzemi hőmérsékletét.
 


VEZÉRLÉS:

A gépek vezérlése alapesetben teljes mechanikus. A szabályozó egység az utolsó tornyon került elhelyezésre, ahol beállítható a tetszés szerinti haladási sebesség, illetve a haladási irány. Persze a mai kornak megfelelően, ma már elérhetőek a számítógépes, GPS-es vezérlések is a TL gépekhez, amennyiben azokra valóban szükség van.
 


MÉRETEK, ADATOK:

A TL lineár öntözőgépek cső átmérője általában 6 5/8”, de külön kérésre egyedileg lehet akár 8” is.

Egy híd hosszúsága 39 m-től terjedhet 68 m-ig.

A végkonzol hossza maximum: 27 m lehet.

Az ULTRA lineár maximum hossza 430 m lehet!
 

A gépek az alábbi gumiabroncsozással szerelhetőek:

 

11.0x22.5
11.0 x 24.5
11.2x24
14.9x24
16.9x24
11.2x38
11x24.5
11x22.5

 


SPECIÁLIS TL OSL EGY HIDAS LINEÁR ÖNTÖZŐGÉP maximum hosszúság (2D+B)=123 m
 


SZÓRÓFEJEK

A TL az ULTRA lineár gépeihez is természetesen az adott ügyfél igényeinek megfelelő szórófej és fúvóka szettet tudja kínálni, legyen az kis cseppméretet kívánó kertészeti kultúra, vagy szeles területen lévő szántóföldi növény. A TL  Nelson és Senninger szórófejeket kínálja gépeihez.
 


MEGHAJTÓ MOTOROK

A TL ULTRA lineár öntözőgépek folyamatos menetelését biztosító hidraulika szivattyú meghajtása alapvetően két módon történhet. Amennyiben egy tömlőn keresztül megtáplált öntözőgépről beszélünk, úgy egy külön belső égésű motor látja el a hidraulika szivattyú meghajtását. A motor gyártója minden esetben az ISUZU, aki 5 év vagy 5000 üzemóra garanciát vállal a 14, 19, vagy a 28 LE-e motorokra. Amennyiben a motoros kocsi szivattyúval van felszerelve, mert közvetlenül csatornából történik a gép vízzel való ellátása, úgy a szivattyús meghajtó ISUZU, vagy JOHN DEERE motorról történik ékszíj által a hidraulika szivattyú meghajtása.
 


EGYÉB KIEGÉSZÍTŐK:

A TL hidraulikus meghajtású öntözőgépekhez minden olyan opció és funkció elérhető, amely az elektromos meghajtású gépeken is működik.

Végkonzol:
 

Végágyú nyomásfokozó hidraulikusan meghajtott szivattyú:
 

Automata haladási irányváltás:
 

 

Végállás kapcsoló:
 

Prospektus
  • TL ULTRA lineár öntözőgépek prospektus letöltése - Nincs letölthető prospektus.

bottom of page