top of page
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_01
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_02
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_03
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_04
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_05
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_06
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_07
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_08
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_09
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_10
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_11
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_12
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_13
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_14
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_15
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_16
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_17
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_18
Steketee_mechanikus_kultivatorok_galeria_19

Steketee mechanikus kultivátorok

Mélységhatároló kerekek:
Kisebb BASIC kultivátor kocsi, mivel annak súlya kevesebb, így kisebb sortávolságokhoz rendelhetőek a sztenderd 300x100 mm-es FARMFLEX GUMI mélységhatároló kerék helyett az alábbi kivitelek.
Sorvédő lemez és tárcsa:

A fecskefarok és lúdtalp kapákkal szerelt kultivátor kocsik esetében igény szerint felszerelésre kerülhet sorvédő lemez vagy sorvédő tárcsa a kapák mellé.
 

A sorvédő szerkezetek eredeti rendeltetése, hogy a fecskefarok vagy lúdtalp kapák által oldalirányba, a növények sora felé mozgatott talaj áramlásába akadályt képezzen, hogy a kapák által mozgatott talaj ne takarja be a növényeket, amíg azok kisebbek, vagy ne töltögesse fel a növények sorát, ha az nem kívánatos.


 

Lemezes sorvédőből két kivitel:
 

A rövid kivitel a BASIC kultivátor kocsihoz, ami alapvetően háromkapás elrendezéshez nyújt megfelelő oldalsó védelmet. Ez egy egyszerűbb kialakítás, ha nem kívánják használni, le kell szerelni a kocsiról, mert nem rögzíthető felemelt helyzetben!
 

A hosszú kivitel a COMBI és TRS kocsikhoz, amely alapvetően az ötkapás elrendezéshez optimális, és nyújt oldalsó védelmet mind az öt kapa mellett. A lemezek helyzete előre-hátra állítható a kapák elrendezésének függvényében. A lemezek, ha nem kívánják őket használni, maradhatnak a kocsikon, mert felső helyzetben egy reteszelő mechanika segítségével rögzíthetőek.
 

Tárcsás sorvédelem minden igényt kielégítően

A sorvédő tárcsák nagy előnye, hogy mivel gördülnek a talajon és nem csúsznak, mint a sorvédő lemezek, sokkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy betorkollásból fakadóan kárt tenne a haszonnövényekben. Míg a sorvédő lemezeknél előfordulhat, hogy idegen anyag (zsineg, szármaradvány, stb.) felakad a lemez elejére, és kisebb hantot tolva maga előtt talajt nyom a sorra vagy sérti a növényeket.
 

A sorvédő tárcsából a Steketee alapvetően két típust kínál. Az egyik a csipkés szélű hagyományos tárcsa, a másik a teli tárcsalapos kivitel.
 

A hagyományos csipkés sorvédő tárcsa inkább a szántóföldi kultúrák esetében ajánlott, úgy mint kukorica, napraforgó, stb. A csipkés tárcsa nem vágja meg a talajt a sor mellett. A tárcsák helyzete előre-hátra állítható, illetve a tárcsák rögzíthetőek a kultivátor kocsin nem üzemi helyzetben, tehát nem kell azokat leszerelni. Ez a kivitel a COMBI és a TRS kultivátor kocsikhoz rendelhető.
 

A teli, enyhén gömbsüveg tárcsás sorvédő általában a kertészeti kultúrákban használatos. Ez a tárcsa beállítás függvényében képes a talajt enyhén megvágni, azaz a növények sorát, azok gyökérzetét megóvva attól, hogy egy keményebb, cserepesebb talajon a kapák a növények szárához közel dolgozva alászakítsák a talajt a növényeknek. Ez a típus is állítható előre-hátra, illetve nem üzemi helyzetben rögzíthetőek, nem kell azokat leszerelni, ha nem kívánják őket használni. Rendelhető mindhárom, azaz a BASIC, a COMBI és a TRS kultivátor kocsikhoz. Rendelhető akár szögben állítható kivitelben is, ahol a tárcsák szöge a haladási irányhoz képest állítható.
 

A bakháton termesztett növények, elsősorban sárgarépa és egyéb gyökérzöldségek esetében a bakhát tetejének a két szélének a kultivátorozása esetén alkalmazza a Steketee az állítható vágó és védőtárcsákat a sorok védelme érdekében. Ezek felfogatása fix, nem lengőkaros.
 

Permetező egység

A Steketee hogy teljessé tegye kínálatát gondolva a konvencionális művelést alkalmazó gazdálkodókra is, kínál minden gépéhez permetező keretet, amely a lomb alá tudja a kívánt szereket bejuttatni. A sokoldalú állíthatóságnak köszönhetően akár a sorközbe, akár a növények sorára, a kultivátorozással egy menetben, a kapás művelő elemek előtt. A szórókeret mindhárom Steketee kultivátor kocsihoz illeszthető.
 

Rögtörő rotor

Bizonyos talajviszonyok között gondot jelenthet a rögösödés. Erről akkor beszélünk, ha a kultivátor kapák után visszamaradt felület nem aprómorzsalékos marad, hanem nagy rögökre válik szét. Ez azért jelenthet gondot, mert a kisebb gyomok ilyen esetekben nem feltétlenül pusztulnak el, mivel a gyökérzetük kellő védelmet talál a nagyobb rögökben, így hosszú ideig életképesek maradhatnak. Ilyen esetben egy, a kultivátoros művelést követő néhány napon belül történt öntözés vagy csapadék ismét lendületbe hozhatja az így életben maradt gyomok fejlődését. Az ilyen esetekre fejlesztette ki a Steketee a rögtörő rotort, amelynek feladata az ilyen rögös felület további aprítása, a gyomok életfeltételeinek további rombolása. Maximum 50 cm munkaszélességben érhető el.
 

Gyomfésű – sorközök műveléséhez

Egy igen gyakori probléma lehet bizonyos talajviszonyok között, főként a merev szárú fecskefarok és saraboló kapák esetén, hogy a kapák miután alávágnak a gyomoknak, a felső talajrészt elválasztva, a gyomok ugyan gyökérzet nélkül, de állva maradnak. Ez fokozott újraeredési kockázatot jelent ilyenkor, hiszen ha kedvezőek az időjárási feltételek, az ilyen gyomok könnyen újragyökeresednek, és újra növekedésnek indulnak. Erre a problémára jó megoldást jelent a kultivátor kocsik hátulsó részére rögzített, a sorközöket kezelő gyomfésű-megoldások, amelyek ezeket az állva maradt gyomokat kiforgatják a talajból és a talajfelszínre rendezik. Elérhető 50 és 75 cm sortávolsághoz is, illetve bármelyik Steketee kultivátor kocsira (BASIC, COMBI, TRS) felszerelhető.
 

Gyomfésű – sorok műveléséhez - Rotorweeder

Félaktív, kényszerhajtású gyomfésű a sorok gyommentesen tartásához. Ez egy rugós gyomfésű-elemekből álló csapágyazott dupla tárcsa, amely a COMBI és TRS kultivátor kocsik hátuljára fogatható fel. A tárcsát úgy kell beállítani, hogy a rugók vége éppen csak a talajfelszínt elérje. Így a tárcsák a haladási sebesség miatt meg fogják saját magukat hajtani, és mivel a tárcsák forgási síkja és a haladási irány szöget zár be, a sorokban a növények között található apró vagy csírázó gyomokat a növények közül kiseprik a sorközbe. A sokrétűen állítható felfogató egység lehetővé teszi a precíz munkavégzést. Ajánlott például hagymához, póréhagymához, illetve minden olyan növényhez, amely jól viseli a hagyományos gyomfésűs kezelést, főleg a fejlődésük kezdeti stádiumában, amíg nem neveltek még a növények nagy lombozatot!
 

Csillagkerék – sorok műveléséhez - Fingehrhacke

A gumi csillagkerekes művelőelem a növények sorának aktív művelésére alkalmas eszköz. Egy sort 1-1 db csillagkerék vesz közre jobbról és balról úgy, hogy azok gumiujjai összeérjenek. A csillagkerék meghajtását az az alatt található, a talajba beleszúródó meghajtó rotor végzi. A gumiujjak a talajba 1-3 cm mélyen tudnak behatolni. A behatolás mértéke állítható a gumicsillagkerekes művelőelemet tartó konzol 2 db rugójának előfeszítésével.
 

A tartókonzol alapesetben nem a kultivátor kocsira, hanem attól függetlenül, a gerendelyre kerül felszerelésre. Így egy alaposabb talajkövetés valósítható meg. A tartókonzolon található retesz segítségével a művelőelemek felső pozícióban rögzíthetőek. Ha nem kívánják azokat használni, nem kell őket leszerelni.
 

A csillagkerekes művelő akkor tud hatékony védelmet nyújtani, ha a gyomok fejlettsége még nem éri el a kultúrnövény fejlettségét, illetve a gyomok maximum szikleveles állapotban vannak. Ha a gyomok fejlettsége ennél erősebb, úgy a művelőelem használatának hatékonysága csökken.
 

Három különféle méretben gyártják, hogy a különféle sortávolságokhoz könnyen illeszthető legyen. A legkisebb 220 mm átmérővel, a közepes 340 mm átmérővel, a legnagyobb pedig 400 mm átmérővel rendelkezik.
 

Töltögető kapák

A Steketee rendelkezik megoldással minden töltögetési igény kielégítésére. Legyen az kicsi vagy nagy sortávolság. Legyen az csak egy vékony réteg talaj vagy akár több tíz centiméter magas bakhát.
 

NAPRAFORGÓ
REPCE 45 CM
VÖRÖSHAGYMA
PÓRÉHAGYMA
SALÁTA
KUKORICA
BAB
GYÖKÉR
FOKHAGYMA
LEVENDULA
SZÓJA 75 CM
CUKORRÉPA
GABONA 25 CM
GABONA 12,5 CM
OREGÁNÓ
REPCE 75 CM
PARADICSOM
KÁPOSZTA
CIROK
DINNYE
SZÓJA 45 CM
ZELLER
ZELLER
TÖK
ZELLER
bottom of page