top of page
TL_ontozogepek_linear_galeria
TL_ontozogepek_linear_galeria_01
TL_ontozogepek_linear_galeria_02
TL_ontozogepek_linear_galeria_03
TL_ontozogepek_linear_galeria_04
TL_ontozogepek_linear_galeria_05
TL_ontozogepek_linear_galeria_06
TL_ontozogepek_linear_galeria_07
TL_ontozogepek_linear_galeria_08
TL_ontozogepek_linear_galeria_09
TL_ontozogepek_linear_galeria_10
TL_ontozogepek_linear_galeria_11
TL_ontozogepek_linear_galeria_12
TL_ontozogepek_linear_galeria_13
TL_ontozogepek_linear_galeria_14
TL_ontozogepek_linear_galeria_15
TL_ontozogepek_linear_galeria_16
TL_ontozogepek_linear_galeria_17
TL_ontozogepek_linear_galeria_18
TL_ontozogepek_linear_galeria_19
TL_ontozogepek_linear_galeria_20

TL lineár öntözőgépek


ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

A lineár öntözőgépek egységes, közös jellemzője, hogy nem koncentrikus mozgást végeznek, hanem haladásuk egy lineáris, azaz egyenes pályán történik. Ezekkel a gépekkel hatékonyan lehet öntözni a téglalap alakú, hosszúkás területeket.

A gépek vízzel való ellátása alapvetően kétféle lehet. Történhet a lineár öntözőgép pályája mellett, azzal párhuzamosan elhelyezkedő csatornából, amiből az öntözőgép motoros kocsijára szerelt szivattyús aggregát a vizet kiemeli és a gépet a megfelelő vízhozammal ellátja.
 


Vagy amennyiben a vízvételezési lehetőség az öntözendő területtől távolabb található, úgy hidránsokról is ellátható a gép vízzel, ekkor egy PE vagy puha gumitömlőn keresztül történik a vízellátás, amelynek hossza maximum 200 m lehet.
 


A lineár öntözőberendezések iránytartását különféle módszerekkel lehet biztosítani. Kisebb gépek esetében kiváló megoldást jelent a barázdavezetéses irányítás, amely olcsó, nem igényel nagy beruházást, viszont a vezető barázda tisztaságára oda kell figyelni.
 


A nagyobb gépek esetében ma már ritkán alkalmazzák a felszín feletti kábelvezetéses megoldást, azonban még létezik. Ez esetben a motoros kocsin elhelyezett érzékelők letapogatják a kábelt, és így tartják irányban a központi kocsit.
 


A ma már leginkább alkalmazott módszer a felszín alatti kábel- és GPS-vezetéses megoldások. Ezek közül is egyre inkább előtérbe kerül a GPS-es kormányzás.
 

bottom of page