top of page
steketee_ic_light_0001
steketee_ic_light_008
steketee_ic_light_011
steketee_ic_light_010
steketee_ic_light_009
steketee_ic_light_006
steketee_ic_light_007
steketee_ic_light_005
steketee_ic_light_004
steketee_ic_light_003
steketee_ic_light_002
steketee_ic_light_001
steketee_ic_light_028
steketee_ic_light_030
steketee_ic_light_027
steketee_ic_light_026
steketee_ic_light_029
steketee_ic_light_025
steketee_ic_light_024
steketee_ic_light_021
steketee_ic_light_022
steketee_ic_light_023
steketee_ic_light_020
steketee_ic_light_019
steketee_ic_light_018
steketee_ic_light_014
steketee_ic_light_016
steketee_ic_light_017
steketee_ic_light_015
steketee_ic_light_012
steketee_ic_light_013

STEKETEE MECHANIKUS SORKÖZMŰVELŐ KULTIVÁTOROK

Mélységhatáróló kerekek
Mélységhatáróló kerekek:
Kisebb BASIC kultivátor kocsi, mivel annak súlya kevesebb, így kisebb sortávolságokhoz rendelhetőek a sztenderd 300x100 mm-es FARMFLEX GUMI mélységhatároló kerék helyett az alábbi kivitelek.
Sorvédő lemez és tárcsa
Sorvédő lemez és tárcsa:

A fecskefarok és lúdtalp kapákkal szerelt kultivátor kocsik esetében igény szerint felszerelésre kerülhet sorvédő lemez vagy sorvédő tárcsa a kapák mellé.
 

A sorvédő szerkezetek eredeti rendeltetése, hogy a fecskefarok, vagy lúdtalp kapák által oldalirányba a növények sora felé mozgatott talaj áramlásába akadályt képezzen, hogy a kapák által mozgatott talaj ne takarja be növényeket, amíg azok kisebbek, vagy ne töltögesse fel a növények sorát, ha az nem kívánatos.

 

Lemezes sorvédőből két kivitel:
 

 • A rövid kivitel a BASIC kultivátor kocsihoz, ami alapvetően 3 kapás elrendezéshez nyújt megfelelő oldalsó védelmet. Ez egy egyszerűbb kialakítás, ha nem kívánják használni, le kel szerelni a kocsiról, mert nem rögzíthető felemelt helyzetben!
   

 • A hosszú kivitel a COMBI és TRS kocsikhoz, ami alapvetően az 5 kapás elrendezéshez optimális. és nyújt oldalsó védelmet a mind az 5 kapa mellett. A lemezek helyzete előre, hátra állítható a kapák elrendezésének függvényében. A lemezek ha nem kívánják őket használni maradhatnak a kocsikon, mert felső helyzetben egy reteszélő mechanika segítségével rögzíthetőek.

Egyéb tárcsás művelőelem

Tárcsás sorvédelem minden igényt kielégítően.

 • A sorvédő tárcsák nagy előnye, hogy mivel gördülnek a talajon és nem csúsznak, mint a sorvédő lemezek sokkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy betorkollásból fakadóan kár tenne a haszonnövényekben. Míg a sorvédő lemezeknél előfordulhat, hogy idegen anyag zsineg, szármaradvány, stb) felakad a lemez elejére, és kisebb hantot tolva maga előtt talajt nyom a sorra, vagy sérti a növényeket.
   

 • A sorvédő tárcsából a Steketee alapvetően 2 típust kínál. Az egyik a csipkés szélű hagyományos tárcsa, a másik a teli tárcsalapos kivitel.
   

 • A hagyományos csipkés sorvédő tárcsa inkább a szántóföldi kultúrák esetében ajánlott, úgy mint kukorica, napraforgó, stb. A csipkés tárcsa nem vágja meg a talajt a sor mellett. A tárcsák helyzete előre hátra állítható, illetvea tárcsák rögzíthetőek a kultivátor kocsin nem üzemi helyzetben, nem kell azokat leszerelni. Ez a kivitel a COMBI és a TRS kultivátor kocsikhoz rendelhető.
   

 • A teli, enyhén gömbsüveg tárcsás sorvédő általában a kertészeti kultúrákban használatos. Ez a tárcsa beállítás függvényében képes a talajt enyhén megvágni, azaz a növények sorát, azok gyökérzetét megóvva attól, hogy egy keményebb, cserepesebb talajon a kapák a növények szárához közel dolgozva alászakítsák a talajt a növényeknek. Ez a típus is állítható előre hátra, illetve nem üzemi helyzetben rögzíthetőek, nem kell azokat leszerelni, ha nem kívánják azokat használni. Rendelhető mindhárom, azaz a BASIC, a COMBI és a TRS kultivátor kocsikhoz. Rendelhető akár szögben állítható kivitelben is,ahol a tárcsák szöge a haladási irányhoz képest állíthatóak.

 

A bakháton termesztett növények, elsősorban sárgarépa, és egyéb gyökérzöldségek esetében a bakhát tetejének a két szélének a kultivátorozása esetén alkalmazza a Steketee az állítható vágó és védőtárcsákat a sorok védelme érdekében. Ezek felfogatás fix, nem lengőkaros.

Permetező egység

 • A Steketee hogy teljessé tegye kínálatát gondolva a konvencionális művelést alkalmazó gazdálkodókra kínál minden gépéhez permetező keretet, amely a lomb alá tudja a kívánt szereket bejuttatni, a sokoldalú állíthatóságnak köszönhetően akár a sorközbe, akár a növények sorára a kultivátorozással egy menetben a kapás művelő elemek előtt. A szórókeret mindhárom Steketee kultivátor kocsihoz illeszthető.

Rögtörő rotor

Rögtörő rotor

 • Bizonyos talajviszonyokhoz között gondot jelenthet a rögösödés. Erről, akkor beszélünk, ha a kultivátor kapák után visszamaradt felület nem aprómorzsalékos marad, hanem nagy rögökre válik szét. Ez azért jelenthet gondot, mert a kisebb gyomok ilyen esetekben, nem feltétlen pusztulnak el, mivel a gyökérzetük kell, védelmet talál a nagyobb rögökben, így hosszú ideig életképesek maradhatnak. Ilyen esetben egy a kultivátoros művelést követő néhány napon belül történt öntözése, vagy csapadék ismét lendületbe hozhatja az így életben maradt gyomok fejlődését. Az ilyen esetekre fejlesztette ki a Steketee a rögtörő rotort, amelynek feladata az ilyen rögös felület további aprítása, a gyomok életfeltételeinek további rombolása. Maximum 50 cm munkaszélességben érhető el.

Gyomfésű – sorközök műveléséhez

Gyomfésű – sorközök műveléséhez

 • Egy igen gyakori probléma lehet bizonyos talajviszonyok között főként a merev szárú fecskefarok és saraboló kapák esetén, hogy a kapák miután alávágnak a gyomoknak, a felső talajrészt elválasztva, a gyomok ugyan gyökérzet nélkül, de állva maradnak. Ez fokozott újraeredési kockázatot jelent ilyenkor, hiszen ha kedvezőek az időjárási feltételek az ilyen gyomok, könnyen újragyökeresednek és újra növekedésnek indulnak. Erre a problémra jó megoldást jelent a kultivátor kocsik hátulsó részére rögzített a sorközöket kezelő gyomfésű megoldások, amelyek ezeket az állva maradt gyomokat kiforgatják a talajból és a talajfelszínre rendezik. Elérhető 50 és 75 cm sortávolsághoz is, illetve bármelyik Steketee kultivátor kocsira (BASIC, COMBI, TRS) felszerelhető.

Gyomfésű – rotorweeder
Gyomfésű – sorok műveléséhez - Rotorweeder

 • Félaktív, kényszerhajtású gyomfésű a sorok gyommentesen tartásához. Ez egy rugós gyomfésű elemekből álló csapágyazott dupla tárcsa, amely a COMBI és TRS kultivátor kocsik hátuljára fogatható fel. A tárcsát úgy kell beállítani, hogy  rugók vége éppen csak a talajfelszínt elérje. Így a tárcsák a haladási sebesség miatt meg fogják saját magukat hajtani, és mivel a tárcsák forgási síkja és a haladási irány szöget zár be, a sorokban a növények között található apró, vagy csírázó gyomokat a növények közül kiseprik a sorközbe. A sokrétűen állítható felfogató egység lehetővé teszi a precíz munkavégzést. Ajánlott például hagymához, póréhagymához, illetve minden olyan növényhez, amely jól viseli a hagyományos gyomfésűs kezelést, főleg a fejlődésük kezdeti stádiumában, amíg nem neveltek még a növények nagy lombozatot!

Csillagkerék - Fingehrhacke
Csillagkerék – sorok műveléséhez - Fingehrhacke

 • A gumi csillagkerekes művelőelem a növények sorának aktív művelésére alkalmas eszköz. Egy sort 1-1 db csillagkerék vesz közre jobbról, balról úgy, hogy azok gumiujjai összeérjenek. A csillagkerék meghajtását az az alatt található, a talajba beleszúródó meghajtó rotor végzi. A gumi ujjak a talajba 1-3 cm mélyen tudnak behatolni. A behatolás mértéke állítható a a gumicsillagkerekes művelőelemet tartó konzolon 2 db rugójának előfeszítésével.
   

 • A tartókonzol alapesetben nem a kultivátor kocsira, hanem attól függetlenül a gerendelyre kerül felszerelésre. Így egy alaposabb talajkövetés valósítható meg. A tartókonzolon található retesz segítségével a művelő elemek felső pozícióban rögzíthetőek, ha nem kívánják azokat használni, nem kell őket leszerelni.
   

 • A csillagkerekes művelő akkor tud hatékony védelmet nyújtani, ha a gyomok fejlettsége még nem éri el a kultúrnövény fejlettségét, illetve a gyomok maximum szikleveles állapotban vannak. Ha e gyomok fejlettsége ennél erősebb, úgy a művelőelem használatának hatékonysága csökken.
   

 • Három különféle méretben gyártják, hogy a különféle sortávolságokhoz könnyen illeszthető legyen. A legkisebb 220 mm átmérővel, a közepes 340 mm átmérőben, a legnagyobb pedig 400 mm átmérővel rendelkezik.

Töltögető kapák
Töltögető kapák

A Steketee rendelkezik megoldással minden töltögetési igény kielégítésére. Legyen az kis sortávolság, vagy nagy, vagy Legyen az csak egy vékony réteg talaj, vagy akár több tíz centiméter magas bakhát.

NAPRAFORGÓ
REPCE 45 CM
VÖRÖSHAGYMA
PÓRÉHAGYMA
SALÁTA
KUKORICA
BAB
GYÖKÉR
FOKHAGYMA
LEVENDULA
SZÓJA 75 CM
CUKORRÉPA
GABONA 25 CM
GABONA 12,5 CM
OREGÁNÓ
REPCE 75 CM
PARADICSOM
KÁPOSZTA
CIROK
DINNYE
SZÓJA 45 CM
ZELLER
ZELLER
TÖK
ZELLER
bottom of page